5 tips tegen stress bij je thesis

Een bachelor- of masterproef voor de boeg? Waarschijnlijk heb je dan zitten nagelbijten tijdens de loting van je onderwerp. Of misschien had je het geluk om iets te kiezen waar je echt voor gemotiveerd bent. Hoe het ook zij, voor veel studenten hangt de thesis als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Een thesis schrijven is dan ook geen sinecure en gaat vaak gepaard met stress, onzekerheid en vooral veel werk. Maar het hoeft niet zo erg te zijn als het soms lijkt. Geef er met deze vijf tips een positieve draai aan!

  1. Plannen, plannen, plannen

We hebben het niet over een realistische tijdsplanning, al is die natuurlijk ook belangrijk. Voor je kan beginnen typen, moet je eerst weten wát je wilt neerschrijven. Klink logisch. Toch tokkelen we al snel op ons toetsenbord met een artikel of opengeslagen boek op onze schoot. Dat werkt vaak averechts omdat de lezer met veel te veel informatie overstelpt wordt. Lees het artikel liever eerst in alle rust door, denk na over wat er staat en waarom het relevant is voor jouw onderzoeksvraag. Plan wat je wilt zeggen – zeg het eens luidop bijvoorbeeld – en schrijf het dan pas op.

  1. Neem de lezer bij de hand

Niemand wilt een tekst vol cryptisch vakjargon lezen. Toch zeker niet als je die woorden eerst vergeet toe te lichten. Vaak willen we onmiddellijk complexe redeneringen uitleggen en vergeten we dat de lezer ons redeneerproces nog niet zelf heeft kunnen doorlopen. De lezer staat nog op het vertrekpunt terwijl jij al aan de finish bent. Beeld je in dat de lezer helemaal niets van het onderwerp weet. Definieer de termen die je wilt introduceren om de context of het probleem te omschrijven. Neem de lezer als het ware bij de hand en neem hem/haar mee op reis. Bezie het als een tocht langs de belangrijkste monumenten die iets te zeggen hebben over de stad die je samen bezoekt.

  1. Less is more

MS Word heeft veel functies en het is leuk om ze eens uit te proberen, maar niet in je thesisdocument. De meeste onderzoeken en boeken hebben eigenlijk een zeer eenvoudige lay-out. Waarom? Omdat simpele ontwerpen veel aangenamer lezen dan iets met zeer grote titels, gekke kleuren of originele lettertypes. “Less is more”, zei architect Ludwig Mies al in 1947. Bekijk eens wat voorbeelden van bekende auteurs en zie hoe zij hun werk vormgeven.

  1. Informeren, informeren, wie z’n best doet kan het leren

Je schrijft uren, dagen, weken en zelfs maanden aan een bachelor- of masterproef. Maar wanneer ben je op het punt dat ‘goed’ ook ‘goed genoeg’ is? Je kan ten slotte aan een tekst blijven sleutelen terwijl al die andere vakken naar je loeren en de examenperiode steeds dichterbij komt. Zoek zeker de beoordelingscriteria van jouw faculteit eens op of de thesissen in hun databank die meer dan 15/20 behaalden. Die zijn een geweldige toetssteen om te kijken of jouw werk al volstaat.

  1. Laat je niet opjagen

Stel een literatuurstudie, dataverzameling, -analyse of schrijfwerk niet uit tot het laatste moment. Ook al is het tussen jou en je onderwerp misschien geen liefde op het eerste zicht, geef het een kans! Een interesse kan ook langzaam groeien door je er stapsgewijs in te verdiepen. Je promotor zal ook meer geneigd zijn om een gemotiveerde student te begeleiden in plaats van iemand die pas in juni contact opneemt.

Toch moeten we de realiteit onder ogen durven zien: promotoren hebben vaak de handen vol en niet altijd tijd om je goed te helpen. Heb je toch een duwtje in de rug nodig bij het schrijven, structureren of nalezen? Dat is doodnormaal! Ariadne biedt professionele thesisbegeleiding voor studenten uit het hoger onderwijs. Neem gerust een kijkje op www.ariadne-begleiding.be of mail naar info@aridne-begeleiding.be voor een geheel vrijblijvende afspraak. Wij helpen je graag op weg naar een nog betere thesis.